Leermiddelen kiezen met beleid

Scholen in het vo geven veel geld uit aan leermiddelen, en bovendien zijn leermiddelen een belangrijke succesfactor voor goed onderwijs. Hoe zorg je ervoor dat de leermiddelen die jouw school aanschaft, aansluiten op de vraag van de onderwijspraktijk? Zodat leraren en leerlingen ze ook echt gebruiken? Leermiddelenbeleid is onmisbaar bij het kiezen van leermiddelen. Hebben jullie nog geen leermiddelenbeleid? Dan nodigen we je uit om daarmee te beginnen. Dat is minder ingewikkeld dan het misschien lijkt. Meer hierover in de publicatie Aanpak starten met leermiddelenbeleid, én tijdens deze sessie.

Inhoud sessie

Tijdens deze sessie ga je je verdiepen in de vraag wat leermiddelenbeleid voor jouw school kan betekenen. Je krijgt daarbij inspiratie door de verschillende praktijkverhalen. Ook de middelenmix met open leermateriaal komt aan bod.

We gaan met elkaar in gesprek over leermiddelenbeleid: wie heeft het wel/niet, en waarom (of waarom niet)? Heeft jouw school wel leermiddelenbeleid, dan zijn we benieuwd hoe jullie dat beleid hebben vormgegeven en welke voordelen je ervan ondervindt. Wij verwachten dat er veel tips uitgewisseld zullen worden!

Sprekers

Marga van den Heuvel

Marga van den Heuvel is docent aan het Baanderherencollege, onderdeel van de Vereniging Ons Middelbaar Onderwijs (OMO).

Yvonne Kops

Yvonne Kops is lid van de Raad van Bestuur van de Vereniging Ons Middelbaar Onderwijs (OMO).

Winet Roels

Winet Roels is senior-beleidsadviseur Onderwijs en Innovatie bij de Vereniging Ons Middelbaar Onderwijs (OMO).

Eva van Dosselaar

Als projectmanager bij SIVON en adviseur bij Kennisnet houdt Eva van Dosselaar zich bezig met de inkoop van leermiddelen via aanbestedingen en het belang van leermiddelenbeleid bij het kiezen van leermiddelen. Onlangs schreef zij hierover de publicatie Aanpak starten met leermiddelenbeleid; momenteel werkt zij aan een verdieping hierop.

Welmoed Lockefeer

Welmoed Lockefeer is senior adviseur leermiddelen en leeromgevingen bij Kennisnet.

Voor wie

  • bestuurders in het vo
  • schoolleiders in het vo
  • medewerkers in het vo die verantwoordelijk zijn voor beleidsontwikkeling
  • medewerkers in het vo die een rol hebben bij het kiezen van leermiddelen

Bekijk overzicht van de sessies

meisjesbenen in spijkerbroek, hand houdt rugzak vast met boeken en iPad