De kansen van open leermateriaal voor het onderwijs

Wereldwijd heeft open kennis de afgelopen jaren een groot verschil gemaakt. Van Wikipedia tot het Rijksmuseum: de impact is enorm. Wat kan ‘open’ betekenen voor het Nederlandse onderwijs? Niet ‘open’ als doel op zich, maar als middel om de leerling beter te bedienen? Welke kansen biedt een breder aanbod van gratis beschikbare leermiddelen, in combinatie met traditionele methodes? 

Inhoud sessie

Tijdens deze inspirerende sessie wordt duidelijk wat open leermateriaal is en bespreken we praktijkvoorbeelden uit het Impuls Open Leermateriaal-programma. Je zult zien: met een relatief kleine investering van tijd en aandacht kan open leermateriaal goed geborgd en uitgebouwd worden in je school of bestuur. Bijvoorbeeld door het op te nemen in het leermiddelenbeleid. 

Na deze sessie heb je genoeg stof tot nadenken en napraten, op school! Welke plek heeft open leermateriaal al in in jullie leermiddelenbeleid en is dat de plek die het zou moeten hebben? Hoeveel lesmateriaal wordt er al door leraren gemaakt of aanvullend van anderen gebruikt? Op welke manier doen ze dat, en delen ze het materiaal ook? 

Spreker

Jan-Bart de Vreede

Jan-Bart de Vreede is domeinmanager leermiddelen en metadata bij Kennisnet. Hij is voorzitter bij Wikimedia Nederland en expert op het gebied van open leermateriaal. 

Voor wie

  • medewerkers in het po en vo die met leermiddelen werken en benieuwd zijn naar de kansen van open leermateriaal
  • iedereen die geïnteresseerd is in open leermateriaal en wil weten hoe je dit kunt inzetten

Bekijk overzicht van de sessies

docent voor bord met wiskundeformules met leerlingen in klas