De cyberschaamte voorbij

De risico’s op het gebied van informatiebeveiliging en privacy (IBP) krijgen binnen het onderwijs steeds meer aandacht. Ook in de media zie je regelmatig privacy- en beveiligingsincidenten. Toch blijft er een soort schaamte bestaan als er iets mis gaat – cyberschaamte is zelfs verkozen tot het cybersecuritywoord van 2022. Het liefst wordt een incident intern in een kleine groep opgelost. Dat is jammer, want juist in het onderwijs is er veel te leren van incidenten, en hoe ze opgepakt worden.

Inhoud sessie

Lucas Onderwijs kreeg een dreigmail vanaf een gehackt account. In deze sessie geeft Joyce Vijverberg van Lucas Onderwijs een inkijk in hun crisisaanpak: vanaf het moment dat zij gebeld werd tot aan de afwikkeling. Onder begeleiding van Cor Ottens gaat zij, experts van Kennisnet en de deelnemers met elkaar in gesprek.

Als bestuurder krijg je tijdens deze sessie inzicht in je verantwoordelijkheden en de relevantie van dit onderwerp. IBP’ers zien hoe je een incidentproces al van tevoren kunt inrichten. Ook wordt de rol van een cybersecurity officer duidelijk. Met al deze inzichten kun je na afloop aan de slag. 

Sprekers

Joyce Vijverberg

Joyce Vijverberg is directeur Lucas VO Delflanden.

Cor Ottens

Cor Ottens gespreksleider en dagvoorzitter van OnderwijsInzicht.

Voor wie

  • bestuurders
  • schoolleiders
  • beleidsadviseurs
  • medewerkers die verantwoordelijk zijn voor informatiebeveiliging en privacy

Bekijk overzicht van de sessies

donkere afbeelding van jongen met hoodie op de rug gezien met allerlei computerschermen