Allerlei vormen van desinformatie vinden hun weg naar leerlingen, studenten en leraren. Via sociale media, mond-tot-mond of via (traditionele) nieuwskanalen. Nepnieuws en complottheorieën beïnvloeden hun gedrag en de houding. Dat maakt digitale geletterdheid en ict-bekwaamheid belangrijker dan ooit.
Hoe kan het onderwijs ervoor zorgen dat leerlingen en leraren kritisch blijven als ze informatie consumeren? Hoe zorg je ervoor dat ze de bronnen en intenties achter de informatie echt begrijpen? Welke interventies zijn beschikbaar om nepnieuws, complottheorieën in de school tegen te gaan of bespreekbaar te maken?
Inhoud sessie
We gaan in deze verdiepende sessie met elkaar in gesprek over het belang van het stellen van kritische vragen. Dat doen we aan de hand van voorbeelden, zoals:
- Wat bespreek je als een leerling denkt dat de aarde plat is?
- Wat kun je doen als een student gelooft dat Andrew Tate een held is?
Je krijgt handvatten, zoals lesideeën en best practices, om hier in het onderwijs professioneel mee om te gaan. Dit helpt jou om te voorkomen dat anderen slachtoffer worden van desinformatie.
Sprekers
Daniëlle Arets
Daniëlle Arets is lector Journalistiek en Verantwoorde innovatie aan de Fontys University of Applied Sciences. Ze is een ervaren designonderzoeker met een achtergrond in cultuur-en wetenschapsstudies (Universiteit Maastricht), in mediawetenschap (Aarhus Universiteit, Denemarken) en in de journalistiek.
Johan van Driel
Johan van Driel is curriculumontwikkelaar geschiedenis en burgerschap bij SLO. Hij heeft jarenlange ervaring als docent in het voortgezet onderwijs. Als docent heeft hij met een DUDOC-Alfa-promotiebeursonderzoek gedaan naar het kritisch lezen en beschrijven van historische teksten.
Voor wie
- bestuurders
- schoolleiders
- leraren
- ict-adviseurs
- beleidsadviseurs