Timon Hoitink

Timon Hoitink is sociaal psycholoog en als onderzoeker en adviseur verbonden aan Behavior Change Group. Hij is deskundig op het gebied van gedragsbeïnvloeding en heeft talloze gedragsveranderingsprojecten geleid. Daarnaast is Timon hoofddocent aan de Behavior Change Academy; een opleidingsinstituut op het gebied van gedragsverandering.

 

Over het college

Het gedrag van medewerkers is waar het vaak misgaat in cybersecurity, volgens veel cybersecurity analisten. De mens is slordig met wachtwoorden, laat USB-sticks slingeren, voert updates te laat uit en is vaak veel te goed van vertrouwen. Hoe is dat gedrag te beïnvloeden?

In de lezing Gedragsverandering en Veilig Digitaal behandelen Van Baaren en Hoitink de rol van gedrag in cybersecurity. Hij legt uit wat belangrijke factoren en processen in gedrag zijn, waar gedragsveranderende pogingen vaak fout gaan en welke stappen en kennis er nodig zijn om wel het gewenste resultaat te bereiken.

Ze nemen ons mee in de wereld van gedragsbeïnvloeding en laat zien dat we lang niet zo ‘rationeel’ zijn als we vaak denken. Weerstanden, motivatie en emotie spelen een grote rol in ons dagelijks handelen. Wilt u invloed uitoefenen op het gedrag van anderen, dan moet u daar goed over nadenken, gericht in investeren en het idee loslaten dat een paar simpele trucs voldoende zijn. 

In dit college leert u hoe u aan gedrag kunt werken bij cybersecurity, waar de grenzen liggen van gedragsverandering en dat 100% veiligheid onmogelijk is. 

Rick van Baaren en Timon Hoitink zijn sprekers van de programmalijn Veilig digitaal.