Aanmelden

Rik Maes

Rik Maes is emeritus hoogleraar informatiemanagement aan de Universiteit van Amsterdam en initiatiefnemer van Academy for Information & Management. Hij houdt zich bezig met de interactie van mensen, informatie en ict. De nadruk ligt hierbij op ‘interactie’: hoe kunnen individuen, groepen, organisaties en de maatschappij in het algemeen beter functioneren door goed gebruik te maken van informatie en ict.

Voor veel informatieprofessionals is hij vooral bekend van het negenvlaksmodel voor de taken en verantwoordelijkheden van een organisatie op het gebied van ict. Maar de visie van Maes is door de jaren heen veranderd. Inzet van ict in organisaties is nog te vaak een strijd tussen het inhoudelijke gelijk van de informatie- of ict-professional en ontevreden gebruikers en bestuurders die het idee hebben geen grip te hebben op ict. Maes stelt nu het voeren van een betekenisrijke conversatie centraal. Modellen en methodieken helpen hierbij, maar het vergt vooral iets van het gedrag van ict-adviseurs, informatiemanagers en bestuurders.

Over het college

Rik Maes is de hoofdspreker van de programmalijn ‘Regie op ict’.

Hij neemt ons mee aan de hand van deze vragen:

  • Hoe in een schoolorganisatie ict in te zetten zonder de menselijke kant uit het oog te verliezen?
  • Welke gedrags- en organisatie-elementen zijn nodig om ict écht te laten werken voor het onderwijs?

Maes reikt zijn publiek niet alleen een manier van kijken naar ict-inzet aan, hij geeft ook heldere adviezen over hoe we het gesprek tussen onderwijs, ict en bedrijfsvoering kunnen organiseren.

Hoe belangrijk is digitalisering écht?
> Lees het interview met Rik Maes op kennisnet.nl

 

> Bekijk alle sprekers op OnderwijsInzicht

Rik Maes