Rick van Baaren

Prof. dr. Rick van Baaren is hoogleraar Gedragsverandering & Maatschappij aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, spreker en ondernemer van meerdere bedrijven en producten. Hij is deskundig op het gebied van gedragsbeïnvloeding en communicatie. 

De nadruk in zijn onderzoek ligt op het in kaart brengen van de oorzaken van ongewenst gedrag en de mogelijke interventies om tot gewenst gedrag te komen. Daar kunnen we in de onderwijsomgeving ook gebruik van maken. Hoe zijn mensen zover te krijgen dat ze het juiste gedrag oppakken? Hoe is daarin te sturen? En hoe blijvend is het resultaat?

 

Over het college

Het gedrag van medewerkers is waar het vaak misgaat in cybersecurity, volgens veel cybersecurity analisten. De mens is slordig met wachtwoorden, laat USB-sticks slingeren, voert updates te laat uit en is vaak veel te goed van vertrouwen. Hoe is dat gedrag te beïnvloeden?

In de lezing Gedragsverandering en Veilig Digitaal behandelen Van Baaren en Hoitink de rol van gedrag in cybersecurity. Hij legt uit wat belangrijke factoren en processen in gedrag zijn, waar gedragsveranderende pogingen vaak fout gaan en welke stappen en kennis er nodig zijn om wel het gewenste resultaat te bereiken.

Ze nemen ons mee in de wereld van gedragsbeïnvloeding en laat zien dat we lang niet zo ‘rationeel’ zijn als we vaak denken. Weerstanden, motivatie en emotie spelen een grote rol in ons dagelijks handelen. Wilt u invloed uitoefenen op het gedrag van anderen, dan moet u daar goed over nadenken, gericht in investeren en het idee loslaten dat een paar simpele trucs voldoende zijn. 

In dit college leert u hoe u aan gedrag kunt werken bij cybersecurity, waar de grenzen liggen van gedragsverandering en dat 100% veiligheid onmogelijk is. 

Rick van Baaren en Timon Hoitink zijn sprekers van de programmalijn Veilig digitaal.

Rick van Baaren