Marc Vermeulen

Prof. dr. Marc Vermeulen is hoogleraar onderwijssociologie aan TIAS School for Business and Society en academic director Strategy, Innovation and Governance. De focus in zijn werk ligt vooral op lange termijn verkenningen en innovaties in het publieke domein in de breedte en in het onderwijs in het bijzonder.

 

Over het college

Niet alleen moeten we leerlingen en studenten voorbereiden op een digitale samenleving, we moeten ook op een slimme manier het werken in het onderwijs ondersteunen met technologie. High tech en high touch kunnen prima samengaan, als we maar vanuit een heldere visie werken en technologie gebruiken om tijd vrij te spelen voor échte aandacht voor leerlingen en studenten.

In de lezing ‘Op naar de toekomst! Over de noodzaak om opgewekt technologie te omarmen voor een beter onderwijs van de toekomst’ neemt Marc Vermeulen ons mee in de wereld van technologische vernieuwingen die voor onderwijs belangrijk zijn, kijkt hij terug naar de introductie van de toverlantaarn en doet hij een oproep om van iedere juf en meester een hologram te maken – of hen ten minste een robot mee te geven.

Wat is met technologie de verhouding tussen wat er kan en wat er gebruikt wordt? Hoe gaan we om met al te hooggespannen verwachtingen? Waarom lijden leerlingen niet onder meer ict, maar wel onder een gebrek aan aandacht? En kunnen leraren beter betaald worden, als ze door een robot worden geholpen?

Laat u prikkelen door een onafhankelijke blik in de technologietoekomst van het onderwijs, maar wees alert op de verkopers van al te opgewekte toekomstbeelden.

Marc Vermeulen is spreker van de programmalijn De toekomst van ons onderwijs. Ga naar huis met nieuwe gedachten en de overtuiging dat u zelf aan zet bent als het om de toekomst gaat. Voor de kinderen van nu, maar vooral ook voor de kinderen van morgen.

> Lees hier zijn interview met Kennisnet: ‘De digitalisering van het onderwijs gaat traag’

Marc Vermeulen