Hoe verandert artificial intelligence (AI) de toekomst van het onderwijs?

De intrede van ChatGPT4 heeft ons verrast. Wat betekent die stroomversnelling voor het onderwijs? Leerlingen die essays door ChatGPT laten schrijven, zijn nog maar een topje van de ijsberg. Prof. dr. Eric Postma schetst tijdens zijn college hoe de nabije toekomst eruit zal zien. 

Postma: “De sector realiseert zich nog niet hoe ingrijpend AI voor het onderwijs is. De grootste push komt vanuit kinderen zelf. Linksom of rechtsom wordt het onderwijs daarmee geconfronteerd. Kinderen beginnen al jong met ChatGPT. Hoe speel je als onderwijsprofessional op AI in? Dat vraagt veel van leraren, de manier van lesgeven en kennis vergaren. Er is geen tijd om daar al te lang over na te denken, want wat vandaag is uitgevonden, is morgen alweer achterhaald.”

AI is onderdeel van onze samenleving en zal steeds meer terrein winnen. Heb geen angst voor het onbekende, maar zorg dat je op tijd aan de slag gaat. Laat je ‘bijscholen’ tijdens dit college.  

Spreker

Prof. dr. Eric Postma

Prof. dr. Eric Postma is hoogleraar Artificial Intelligence (AI) aan Tilburg University. Recent heeft hij onder meer een masterclass gegeven aan de Tweede Kamer.

Lees ook het interview met Eric Postma op Kennisnet.

Bekijk overzicht van de sessies

zwaaiende chatbot