Hackende leerlingen: braaf en stout

Jongeren gaan graag op ontdekking in de digitale wereld. Soms doen ze dat op systemen van anderen. En soms gaan ze daarin te ver. Met de presentatie ‘Hackende leerlingen: braaf en stout’ willen Van der Ham en Van der Stoel laten zien wat er kan gebeuren, maar ook hoe die leerlingen kunnen worden geholpen.

Het vinden en melden van kwetsbaarheden levert een grote bijdrage aan de veiligheid. Maar het is belangrijk bij die ontdekkingstocht niet over de grens te gaan. Mocht dat toch gebeuren, dan is het zaak om jongeren zo vroeg mogelijk bij te sturen, zodat ze weten waar de grens ligt en ze hun capaciteiten op een goede manier kunnen inzetten. In het verleden hebben we gezien dat jongeren vaak al op school en schoolsystemen beginnen met het ontdekken van de digitale wereld. Ook hier kunnen ze worden bijgestuurd.

De sprekers gaan in op het beleid van de overheid als het gaat om het ontdekken en melden van kwetsbaarheden. Ook belichten ze interventiemogelijkheden:

–       Framed: cybergame voor vo
–       Hackshield: cybergame voor po
–       re_b00tcmp: event voor vo, mbo en hbo
–       Hack_right: alternatieve strafinterventie voor jonge first offenders van cybercrime
–       Onderwijstoolkits: in ontwikkeling
–        CVD-voorbeeldbeleid voor scholen: wees zelf hét positieve alternatief

Pieter Rogaar, senior adviseur cybersecurity bij Kennisnet, sluit de sessie af met een gesprek met de twee sprekers, waarna het publiek de mogelijkheid krijgt om vragen te stellen of lastige praktijksituaties te bespreken.

Over de sprekers

Jeroen van der Ham is onderzoeker in cybersecurity en met name de ethische kant hiervan. Hij houdt zich al jaren bezig met vraagstukken rondom ontdekte kwetsbaarheden en heeft geholpen met het opzetten en (internationaal) uitdragen van beleid hierover. Hij doet dit als senior-onderzoeker bij het Nationaal Cyber Security Centrum en als deeltijd-onderzoeker bij de Universiteit Twente. Maurice van der Stoel is interventiespecialist bij de Cyber Offender Prevention Squad (COPS) van Team High Tech Crime van de landelijke eenheid van de politie. Met dit team ontwikkelt en implementeert hij interventies gericht op daderpreventie m.b.t. cybercrime.