Edwin Gardner van Monnik

Over de spreker

Edwin Gardner van Monnik omschrijft zichzelf als futuroloog en strateeg.

Over de sessie

De toekomst van AI en het onderwijs. Durft u verder te kijken dan 2020?

Stel dat over 10 jaar een techbedrijf uit Silicon Valley het plan heeft om de onderwijsmarkt te veroveren met een onderwijsplatform gebaseerd op een nieuwe generatie Kunstmatige Intelligentie (AI). Dit onderwijsplatform biedt een dynamische, kwalitatieve en volkomen op maat gesneden leeromgeving buiten de ouderwetse schoolstructuren en schoolgebouwen om.

De AI volgt de leerling in zijn leven, ziet wie de leerling echt is, wat zijn/haar talenten zijn, en wat de leerling nodig heeft om deze te ontwikkelen. Het koppelt de leerling vervolgens aan de juiste leraren, leeromgevingen, coaches, onderwijsmaterialen, medeleerlingen en opdrachtgevers. Het is, in essentie, een plek waarbinnen de leerling levenslang kan leren en werken.

Volgens het techbedrijf zijn de scholen van nu de bureaucratische erfgenamen van de Industriële Revolutie en is het tijd voor onderwijs dat past bij de Digitale Revolutie. Onderwijs niet meer als anoniem massaproduct maar als een unieke, intieme en gepersonaliseerde leeromgeving.

Edwin kruipt in de huid van het fictieve bedrijf Bloom en pitcht zijn idee. U gaat met hem in discussie over:

  • de belofte van digitaliteit
  • de(on)mogelijkheden van AI in het onderwijs
  • de kans dat een techbedrijf en AI daadwerkelijk een belangrijke partij worden en de wenselijkheid hiervan
  • hoe het onderwijs zich hiertoe wil verhouden.