De slimste computer zit in ons eigen hoofd

Hoe leren computers? Volgens Niels Taatgen, hoogleraar artificial intelligence aan de Rijksuniversiteit Groningen, weten we al vrij goed hoe machine learning in zijn werk gaat. Waar we veel minder van weten is hoe mensen leren. Computers leren vooral van data. Is dat hetzelfde als ‘feitjes stampen’ bij kinderen? En is feitjes stampen altijd de beste methode om dingen beter te onthouden? Hoe kan het dat ons brein snapt dat we een bepaald probleem op een bepaalde manier op kunnen lossen? Volgens Taatgen zijn we pas echt over die vragen na gaan denken dankzij de inzet van de computer. Het zijn de vragen die hij probeert te beantwoorden in zijn onderzoek naar menselijke leer- en denkprocessen, gesimuleerd met AI-technieken.

Taatgen legt in zijn sessie uit dat antwoord op die vragen nodig is voor goede toepassing van artificial intelligence. Als we ze niet stellen, kan dat zelfs slecht uitpakken voor kinderen. Computers leren heel anders dan kinderen. De computer die wereldkampioen GO is geworden, kan helemaal niet schaken of andere spelletjes doen. Kinderen wel. Die leren eerst eenvoudige spelletjes en zetten steeds kleine stapjes naar moeilijkere spellen.

In deze sessie horen we wat we allemaal nog niet weten, maar ook wat er al wel kan. Taatgen laat ons een aantal praktische toepassingen zien van AI en gaat het gesprek aan over de nabije toekomst. Het heeft lang geduurd voor we de computer een goede plek in het onderwijs konden geven. Gaat het met AI dezelfde kant op? Moeten we nog heel lang wachten totdat computers echt gaan helpen met gepersonaliseerd leren?

Na deze sessie kunt u iets beter inschatten in welk tempo AI het onderwijs de komende jaren gaat veroveren. Maar dat is niet het belangrijkste. Taatgen laat u zien hoe het leren bij de mens in zijn werk gaat en dat we daar nog veel meer over moeten weten. Niels inspireert en waarschuwt tegelijk: AI heeft de toekomst, maar wel in het tempo van ons eigen brein.

 

Spreker

Niels Taatgen is hoogleraar artificial intelligence aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Niels Taatgen