De integratie van big tech in het onderwijs

School is een basisinfrastructuur van onze samenleving – digitale school ook. Toch besteedt het publieke onderwijs de inrichting van het laatste gemakkelijk uit aan private techbedrijven: internetgiganten als Google, Apple en Microsoft en Nederlandse startups als Snappet en Gynzy. 

Wat betekent de integratie van het publieke onderwijs in een globale big tech infrastructuur voor de autonomie van scholen? Wat houdt de integratie van digitale platforms met onderwijspraktijken in klaslokalen in voor de pedagogische vrijheid van leerkrachten? En hoe kunnen we publieke regie over de inrichting van de digitale onderwijsinfrastructuur organiseren?

Na de introductie gaan prof. dr. José van Dijck en dr. Niels Kerssens met de deelnemers en een panel van schoolbestuurders hierover in gesprek. 

 

Sprekers

Prof. dr. José van Dijck is universiteitshoogleraar media en digitale samenleving aan de Universiteit Utrecht. Dr. Niels Kerssens is universitair docent media en communicatie, ook aan de Universiteit Utrecht. Het panel bestaat uit Paul Zevenbergen (bestuurslid van SIVON), Jan Kees Meindersma (voorzitter CvB van de Groeiling) en Kees Versteeg (rector-bestuurder van Griftland College).