Daan Roovers

Over de spreker

Daan Roovers is een Nederlands filosofe en docent publieksfilosofie aan de Universiteit van Amsterdam. In maart 2019 werd ze uitgeroepen tot Denker des Vaderlands.

Over de keynote

De toekomst van het onderwijs en de rol van technologie.

Naar verwachting vindt 65% van de kinderen die nu op school zitten een baan die nu nog niet bestaat. Maar wat moeten we die kinderen dan leren om ze voor te bereiden op die toekomst? Zijn dat praktische vaardigheden, of gaat het juist om algemene vorming? Kinderen hebben ook technologische kennis en vaardigheden nodig. En die worden, naar verwachting, opgenomen in het curriculum.

Maar dat is niet alles. Er wordt ook wat gevraagd van schoolbestuurders en schoolleiders. Want wat mogen we van hen verwachten? Welke competenties hebben zij in de toekomst nodig? Zijn dat technologische vaardigheden? Bildung? En wat is wijsheid in dit digitale tijdperk met ontwikkelingen zoals kunstmatige intelligentie en machinaal leren?

En wat mogen we van leraren verwachten? Heeft de leraar bijvoorbeeld de juiste bagage om leerlingen hierbij te helpen? En hoe kunnen schoolbestuurders en schoolleider hen hier bij ondersteunen?

Daan Roovers, filosoof en Denker des Vaderlands, wil samen met de bezoekers nadenken over het onderwijs van het verleden, het heden maar vooral het onderwijs van de toekomst. Roovers weet als geen ander hoe je een onderwerp binnenstebuiten keert en vanuit verschillende invalshoeken (kritisch) naar dat onderwerp kijkt. Voor haar keynote op OnderwijsInzicht daagt ze alle aanwezigen uit, om samen met haar, te filosoferen over de toekomst van het onderwijs en de rol van technologie.